25- lievelingsmuziek

Is deel van: Wendingen

wie neemt morgen drie minuten lievelingsmuziek mee?

Voorlopige tekst

Het aardige van mooie muziek is dat je je oren er niet goed voor kan sluiten. Als iets moois getoond wordt kan je nog een andere kant opkijken, maar een mooi stukje muziek dat hoor je of je wel of niet. Mooie muziek, of interessante muziek of misschien ook voor confronterende muziek, die werkt dus in op een ander niveau dan alleen het hoofd en die doet dus iets met het sensibiliseren, het aanwezig stellen van de gevoelslagen of empathielagen, met betrokkenheid op meerdere niveaus. Dat idee dat je iemand de vraag stelt, 'neem morgen even drie minuten lievelingsmuziek mee.'. Dat is natuurlijk een doorbraak door de gewone gang van zaken want dat doe je normaal niet. Je zou het ook zelf kunnen doen. 'Mag ik morgen even 3 minuten de tijd? Laat ik even iets hoor wat ik echt mooi vind.' Daar kunnen de andere je gespreksgenoten niet echt tegen zijn want in wezen geef je iets of je nodig de iemand uit om iets te geven en daarmee even zelf echt zichtbaar te worden en het kost maar 3 minuten dus je hebt ook nog het argument van de veel tijd zal het niet vragen, maar de werking ervan is heel groot op het moment zelf, omdat het is iemands lievelingsmuziek dus we zullen ze toch even naar luisteren omdat we respect hebben voor de persoon die het inbrengt. En vervolgens, als een heel klein paard van Troje, dan gaat de werking van die muziek die sijpelt zo een beetje door in die andere lagen van ons bewustzijn en die heeft dus een werking ook op lange termijn je vergeet niet snel dat dat gebeurd is terwijl heel veel dingen die we gewoon over en weer zeggen die gaan het ene oor in en het andere weer uit. Euterpe is de muze die we hiermee in verband kunnen brengen. Zij is de muze van de muziek. De verblijdende van het fluitspel. Puur de muziek die zijn eigen werking heeft.

Euterpe- (de verblijdende) is de muze van de muziek. Van het fluitspel. Ze wordt vaak afgebeeld met twee fluiten die ze tegelijk bespeeld. Ze doet ook aan het ‘bezingen’ dat ze allemaal doen maar nu zonder te zingen of te schrijven. Maar dus door muziek te laten klinken. En wat dat teweeg brengt, de wending die hieruit opspringt is dus dat verblijdende. Prachtig woord: blij. Als ik ’s ochtends het station in Utrecht uitloop in Utrecht en er wordt accordeon gespeeld. Ik moet denken aan een oud radioprogramma dat onder de naam arbeidsvitaminen opmonterende muziek uitzond. Zo werkt dat dus: muziek J.

Uit Muzische Professionalisering.

Het muzische als een vanzelfsprekende vorm van expressie is er voor mij altijd al geweest in de vorm van ‘maken’ en ‘spelen’. Het ontwikkelde zich uit kinderspel. Er stond een piano op de kinderkamer. Ik haalde graag het mechanisme van de hamers uit de piano om de klanken van het binnenwerk te kunnen horen. Als er gasten waren, gingen mijn zusters en ik in feesttenue naar beneden en improviseerden vreemde en wilde sketches van zang en dans.

-v. Rosmalen (2016)

Het belang van 'kinderspel' vreugde en muziek beschreven in dit stuk, lees hier verder.

 

Reacties