9- het orakel

Is deel van: Wendingen

Zou het toeval een handje geholpen kunnen worden?

Als controle tekortschiet. Als je merkt dat je er gewoon niet op een logische manier uit kunt komen. Als het teveel om op te noemen is. Als je door het te beredeneren ergens uit wilt komen. Als je door logisch nadenken een hele goede samenstelling van groepjes wilt maken. Als je een weloverwogen keuze wilt maken in een diffuse situatie.

Als controle niet meer helpt, dan zou je het toeval je een handje kunnen laten helpen. Dat kan op ontzettend veel manieren. Door middel van associatieve kaarten. Of doordat je woorden op een papiertje heb geschreven die zijn omgedraaid. Of doordat je zes alternatieve scenario's hebt liggen, waarvan eentje gekozen mag worden. Noem het maar op, dit valt allemaal wel te verzinnen. De crux is dat je een toevalsprocedure toevoegt. En tot jezelf zegt: "laten we eens kijken of we een aanwijzing kunnen krijgen". Je verwacht dat de rationelen onder ons zich daartegen zullen verzetten en zullen zeggen: "nee, we moeten door een heldere analyse eruit komen!", maar in de praktijk blijkt dat meestal niet zo te zijn. Op de een of andere manier zijn mensen, ook jij en ook ik, allemaal gevoelig voor een onverwachte aanwijzing. Dat we een teken op ons pad vinden dat ons helpt om richting te houden. Het raadplegen van orakels is nog niet zo outdated! Als je het toeval op de een of andere manier binnenboord weet te halen, bij een vergadering of bij een moeilijk besluitvormingsproces, dan pak je ook onverwachte aanwijzingen - toevalstreffers! - mee. Mooi aan het woord toeval is natuurlijk dat het gaat over ruimte maken voor dat wat jou toevalt.

De muze die hiermee in verband te brengen is, is Urania, de hemelse. Ook van de hemelse zou je kunnen zeggen dat het niet gaat over dat wat ik zelf onder controle denk te hebben, maar juist over datgene wat mij toevalt.

"De expeditie loopt in de sneeuw vast en kan de weg terug niet meer vinden. Wanneer de hoop op overleving al bijna is opgegeven, vindt een van de expeditieleden een oude verfomfaaide kaart onderin een rugzak."

- van Rosmalen (2016)

Lees hier verder in het boek Muzische Professionalisering

 

Reacties