10- iets vieren

Is deel van: Wendingen

Valt er nog iets (kleins) te vieren en hoe zullen we dat dan doen?

Aan het werk gaan is doelgericht. Je wilt een probleem oplossen, of je wilt iets verkennen, of je wilt iets nieuws maken dat het goed doet. Iets waar anderen wat aan hebben. Daarvoor ga je naar een bijeenkomst, of een werkgroep, of een projectoverleg. Je komt ergens voor bij elkaar. We bespreken eerst wat het is wat we willen gaan doen: waar willen we aan bijdragen? Wat staat er op de agenda? Daarna zetten we ons aan het werk. Om vervolgens met dat wat ons werk oplevert ook weer iets te gaan doen. Dit werkproces vraagt om focus. En dat is natuurlijk ook goed en belangrijk, anders zou er maar weinig uit onze handen komen.
En toch kan het naast die, soms overmatige, focus goed zijn om een tegengeluid te laten horen. Of om ruimte te maken voor anders denken. Om onderweg, zeker als het heel serieus wordt, onszelf de vraag te stellen: "valt er nog iets (kleins) te vieren en hoe zullen we dat dan doen?" Het eerste deel van deze vraag is meteen een eyeopener, omdat het zonder veel woorden uitdrukt: "waarderen we genoeg wat we doen? Zien we elkaar genoeg? Zien we genoeg wat er eigenlijk allemaal geoogst kan worden?" Het tweede deel van de vraag, "hoe zullen we dat dan doen?", dient als uitnodiging om een vorm te vinden voor de waardering. Bij een vorm kun je denken aan bijvoorbeeld een taart mee te nemen, of samen iets te gaan drinken, of om iemand publiekelijk toe te spreken, of om een groepsfoto te maken, etc.

Thalia is de muze die hiermee in verband te brengen is. Thalia met het komische masker; Thalia de muze van de bloeiende feestvreugde. Die niet zozeer van de doelgerichtheid en focus is, maar je laat delen in de overvloed.

"In een project voor de gemeente Apeldoorn heb ik het voormalig zendstation Radio Kootwijk leren kennen. Dat is wat mij betreft een van de meest opmerkelijke gebouwen die ik ken. Als een betonnen kathedraal rijst het op in de vrije ruimte van heidevelden en zandverstuivingen. Het is er stil en ’s nachts is het er nog echt donker. (...)"

- van Rosmalen (2016)

Lees hier verder in het boek Muzische Professionalisering

Reacties