Veld van Liefde

Samen met 7 andere kunstenaars exposeren wij ons werk. Bart maakte een serie tekeningen met als titel ‘Muziek’. Anouk maakte een serie gedichten met de titel ‘Lichaam’, Van 8 september - 4 november 2019 - Huis als Museum. Elke zondag 12 - 17 uur. Feestelijke opening 8 september 15.00.

Liefde voor muziek

Van jongs af aan groei ik op vanuit liefde voor muziek. Ik wil er altijd naar luisteren en ga het zelf ook spelen. Klassiek cello tot en met het conservatorium en daarnaast altijd vrij spelen en improviseren op de piano. Mij drijft de fascinatie hoe er uit ‘zomaar wat doen’ muziek kan ontstaan. Samenhang, ritme, beweging en richting. Muziek met een begin en een eind. Vanuit niets beginnen met iets. Dat iets horen en beantwoorden. En zo verder: aanvankelijk mijzelf en later ook luisteraars mee laten slepen door de muziek die ons vervoert.

Zes banen, drie kinderen, twee huizen en een proefschrift later in mijn leven begin ik te tekenen. Kan ik met potlood en verf net zo vrij zijn? In de zeven tekeningen die ik maak voor ‘veld van liefde’ wijst de liefde voor muziek mij de weg. Het ritme van een dwars gehouden zwarte grafietstift maakt de patronen. Witte verf dekt de ritmes toe, verhult wat in het oog springt en onthult wat nog nauwelijks zichtbaar was. Dan mag zwart weer. Nu om leven en verlangen te brengen: bladeren, dieren, vogels, gestalten, geliefden. En daarin dan weer een witte wind die opsteekt en alles in beweging brengt. Tot het klaar is. Als ik teken luister ik net zoveel als ik kijk. Ritmes tikken, krassen en schuren, punten en boogjes maken, grote en kleine vegen zetten, streken hard afbreken of juist zacht uit laten lopen. Liefdesliedjes tekenen in donker en licht.

Bart van Rosmalen

 

playwork-5-six-variations

Nooit ontbreek jij mij

ik denk jouw lichaam tevoorschijn in elk landschap

je steekt je hoofd door de hals van het nachtelijk blauw

je armen in de mouwen van de lichtgele middaghitte

je trekt het oranje van de vallende avond aan

strikt de veters van de schemering

kleuren kunnen zich gedragen als kleding om een lichaam

ik kijk jouw lichaam tevoorschijn

en als je er ten volle bent

met zachte tred meeloopt met mijn blik

kleed ik je uit met mijn ogen

kleur voor kleur

tot er alleen een verblindend wit over is

daarin vind ik jou

nooit ontbreek jij mij

zolang ik kijk

Anouk Saleming

Over de tentoonstelling

Deelnemers: Annemiek Vera, Anouk Saleming, Ersin Eken, Maaike Masselink, Astrid Hermes, Krijnie Beyen, Charlotte Raats, Daniël Binnekamp, Maja Bolier en Bart van Rosmalen
Als je op het woord liefde googled dan zul je ontdekken dat hierover heel veel is geschreven. Liefde lijkt een vergaarbak van aannames en van interpretaties. Maar wat is de diepere laag en betekenis van liefde? Wat zou het in ons en in ons leven kunnen betekenen als we alles door de ogen van liefde zien?

In de afgelopen 10 maanden hebben we een veld van liefde gecreëerd als uitgangspunt van onderzoek naar liefde. Liefde voor onszelf. Wat betekent dit? Wie zijn wij in essentie? Hoe belangrijk is zelfliefde? Wat is hartverbinding? Wat zijn de mannelijke en vrouwelijke aspecten van liefde in jezelf en tussen mensen. Wat kan liefde in de wereld betekenen? Wat heb jij nodig? We hebben ons in een traject van 6 ontmoetingen met energetische en systemische oefeningen in het veld van liefde begeven. We hebben ons laten leiden door wat er zich aandiende in het moment.
We hebben op een speelse manier uiting gegeven en geëxperimenteerd in woord, beeld en geluid. Vanaf 8 september 2019 is ons werk te zien in een interactieve tentoonstelling in Huis als museum.

Een initiatief van Annemiek Vera en Krijnie Beyen. Zij werkten eerder samen bij de tentoonstelling Beeld van mijn moeder en zijn beiden gefascineerd door het benaderen van persoonlijke en collectieve thema’s door systemisch en beeldend werken.

 


 

Reacties